Tuesday, 5 December 2017

Duit Sikit Hati Sakit

Kak Chah ada post tentang yang manakah paling sakit. Kak Chah ambil dari instagram Kak Chah. Kak Chah nak jadikan ianya survey simple. Kajian simple ini membuktikan 70% rata rata rakyat malaysia memang takut bila tiada duit.

Ia memang betul, tiada duit dalam dompet ke, dalam bank ke, dalam bentuk emas ke. Memang sakit. Hati sakit dan fizikal juga sakit.

23% pula komen yang paling sakit adalah sakit gigi dan selebihnya adalah telefon hilang. Apa apa pun, ianya bergantung pada individu seseorang. Mungkin yang berkata paling sakit gigi kerana duit dia boleh dapat dari ibu bapa, pinjam dengan kawan kawan dan sebagainya.

Kesimpulannya, itu semua rezeki Allah bagi, semasa sihat manfaatkan masa sihat kita sebelum sakit. Semasa duit banyak manfaatan duit kita sebaiknya contohnya sedekah, buat simpanan dan sebagai, sebelum duit menyempit.

Semuanya bergantung pada kita.



Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Thursday, 23 November 2017

5 Khasiat Peria Untuk Kesihatan

Sumber: Qaseh Gold HQ 
Gambar: Qaseh Gold HQ

Rata rata ramai yang tidak suka peria sebab rasanya yang pahit. Selalunya yang pahit itulah penawar penyakit kan. Post kali ini, Kak Chah ingin kongsikan 5 khasiat peria untuk kesihatan.

1. Merawat Panas Dalam Badan - Air rebusan buah peria berfungsi untuk menyejukkan bahagian dalaman tubuh.

2. Baik Untuk Pesakit Kencing Manis - Dijadikan sebagai menu harian bagi pesakit diebetes. Buah peria mengandungi insulin yang mampu mengawal gula didalam darah.

3. Baik Untuk Kulit - Peria berupaya menghalang pertumbuhan jerawat kerana berfungsi sebagai penulen darah. Jika mengalami masalah kulit seperti bisul, kudis dan penyakit kulit yang lain.

4. Mempertingkatkan Masalah Pernafasan - Baik untuk paru-paru. Campurkan jus peria katak dengan madu. Amalkan minum setiap hari untuk merawat masalah asthma (lelah).

5. Masalah Mata - Kandungan beta-karotenenya yang tinggi dapat membantu memperbaiki penglihatan mata.


Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Tuesday, 21 November 2017

Kesan Gula Berlebihan Kepada Tubuh

Sumber: Portal Rasmi Myhealth, KKM
Gambar: Google

Isu berkenaan dengan kesihatan dan gula saling berkaitan dan malah banyak kesedaran tentang bahaya gula jika berlebih lebihan. Hari ini Kak Chah kongsikan tentang kesan pengambilan gula secara berlebihan kepada tubuh.

Pengambilan gula yang berlebihan boleh mengakibatkan pengambilan tenaga yang berlebihan. Pengambilan tenaga harian yang berlebihan dalam jangkamasa yang panjang boleh meningkatkan berat badan dan menyebabkan obesiti. 

Keadaan ini akan menjadi lebih serius sekiranya diet harian adalah tinggi lemak dan kurangnya aktiviti fizikal yang dilakukan.

Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (National Health and Morbidity Survey, NHMS) III, 2006 mendapati 29.1% orang dewasa di Malaysia berlebihan berat badan mankala 14.0% pula obes. Ini telah menunjukkan peningkatan berbanding NHMS II, 1996 iaitu masing-masing 16.0% (berlebihan berat badan) dan 4.0% (obes).

Obesiti dan berlebihan berat badan meningkatkan risiko mendapat pelbagai jenis penyakit kronik seperti diabetes, darah tinggi dan sakit jantung.

Prevalen pesakit diabetes dalam kalangan penduduk yang berumur lebih daripada 30 tahun telah meningkat daripada 8.3% pada tahun 1996 (NHMS II) kepada 14.9% pada tahun 2006 (NHMS III).

Gula juga boleh dikaitkan dengan pembentukan karies gigi (dental caries). Data dari Kementerian Kesihatan menunjukkan kadar karies gigi di kalangan kanak-kanak berumur 5 tahun adalah 76.5% (2005) dan 80.9 % dalam kalangan kanak-kanak yang berumur 6 tahun (1997).

Hendak tahu gula tersembunyi dalam makanan, sila klik.


Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Tentang Kak Chah

Nama panggilan Kak Chah, Aisyah Hamid adalah nama dalam surat beranak.

Sudah berkahwin dan mempunyai 3 orang anak. Anak pertama lelaki, diberi nama waqqas manakala anak kedua perempuan, diberi nama wafiyyah. Anak ketiga pula, Alhamdulillah lelaki, bernama Wafiq. Orang orang lama kata bunga sebab selang seli jantina kan. 

Dilahirkan dalam keluarga sederhana, alhamdulillah, serba serbi cukup. Belajar disebuah sekolah yang biasa dan mengambil  aliran sains semasa sekolah menengah. Result SPM juga tidak gempak, biasa biasa sahaja.

Selepas tamat sekolah, Kak Chah dapat menyambung pelajaran di Kolej Matrikulasi Perlis, Arau dalam bidang sains stream - biologi.

Dengan minat yang kobar kobar dalam bidang kesihatan, Kak Chah telah mengambil kos kesihatan di UITM, Shah Alam. Syukur berjaya menamatkan ijazah dalam bidang pengurusan kesihatan.

Alhamdulillah, Kak Chah tidak sempat hendak taman anggur kerana berjaya mendapat tawaran kerja di satu hospital rehabilitasi centre. Syukur pada Ilahi, Allah telah memberikan ruang pada Kak Chah untuk berkecimpung dalam bidang kesihatan lebih kurang 10 tahun.

Kini Kak Chah bergiat aktif dalam aktiviti bisness makanan. Berniaga produk jus harian untuk sekeluarga, jus Qaseh Gold. Kak Chah merupakan stokis Qaseh Gold Junior, sila klik disini.

Tagline KakChah adalah KakChahGoWGreen kerana Kak Chah pakar dalam menangani anak anak yang mempunyai masalah dengan makan. Contoh senang anak anak tidak makan sayur.

Okey lah, panjang pula karangannya. Terima Qaseh sudi membaca coloteh Kak Chah.

Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Monday, 20 November 2017

8 Tip Efisen Kerja Berpasukan Berkesan

Kak terpanggil untuk kongsikan tip berkerja secara berkumpulan yang Kak Chah ambil dari QasehGold HQ. 

Siapa yang tak nak kalau berkerja dalam suasana yang "A". Walaupun masih ada sedikit kepincangan dikanan atau kiri , bila bekerja perlu dalam suasana yang baik. Lagi pula kalau kerja berkumpulan yang memerlukan kata sepakat yang baik.

Jom semak tips dibawah

1. Elakkan berfikiran negatif dan berlaku adil dalam segala hal dan berikan respon yang positif.

2. Percaya kepada ahli pasukan dan berfikiran terbuka.

3. Jika ada masalah yang timbul, duduk berbincang dan cari jalan damai. Elak mengata & tidak berpuas hati di kemudian hari.

4. Sentiasa bersemangat tinggi, mampu berkerjasama antara satu sama lain, dan mencapai objektif bersama sebagai satu pasukan.

5. Bersifat terbuka dalam menerima teguran atau idea.

6. Jangan rasa diri "KETUA" kerana tanpa sifat kerjasama hasil pasti tidak mencapai objektif sesuatu kerja.

7. Rasa tanggungjawap dengan tugas yang diberikan.

8. Sentiasa peka untuk mendengar & melihat. Jangan hanya tahu beri arahan tanpa mendengar pendapat/keadaan/masalah disekeling.


Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Sunday, 19 November 2017

Supermak Bertangan Sotong

Assalamualaikum supermak semua. Siapa kat sini macam gambar dibawah. Kalau Kak Chah memang hari ahad tidak menang tangan, sibuk betul dengan aktiviti anak anak dan rumah. Ke dapur lebih 3 kali sehari. 

Menang minta nyawa kan. Tidak sempat. Supermak tangan sotong.






Sebelum itu kena telan lah QASEH GOLD ADINDA dulu untuk boost Kak Chah punyai energy kaw kaw.

Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Wednesday, 15 November 2017

8 Petua Pantas Halau Semut Dalam Gula Anda

Akhir akhir ini, banyak pula semut datang rumah Kak Chah. Kalau semut dalam gula Kak Chah boleh tahan lagi, ini sampai ke air masak di masuknya. Stress kan. Nak buang membazir. So Kak Chah meng"google"lah petua yang mudah dan pantas untuk halau semut dalam gula.

Mari kita belajar beberapa petua pantas untuk halau semut dalam gula anda.

1. Masukkan cengkeh atau kayu manis dalam bekas gula


Sumber siraplimau


2. Jemurkan gula dibawah cahaya matahari panas terik

Sumber siraplimau


3. Letak bekas gula ditepi dapur gas

Sumber siraplimau


4. Pacakkan pisau dalam bekas gula dan biarkan sekejap

Sumber siraplimau


5. Masukkan asam keping atau asam gelugur ke dalam bekas gula

Sumber siraplimau


6. Masukkan cili kering ke dalam bekas gula

Sumber siraplimau


7. Rendamkan gula dalam air

Sumber siraplimau


8. Masukkan gula dalam peti ais dibahagian freezer
Sumber siraplimau


Selamat mencuba!

Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Tuesday, 14 November 2017

Kelebihan Dan Kajian Benar Tentang Vitamin D

Kelebihan utama Vitamin D adalah untuk tulang dan ianya diperincikan seperti berikut:-
  • Meningkatkan penyerapan kalsium untuk kesihatan tulang.
  • Menjaga kadar kalsium dan fosfor untuk tetap normal.
  • Meningkatkan pertumbuhan sel tulang.
  • Meringankan peradangan ketika terjadi infeksi di dalam tubuh.

Nanum, Vitamin D juga memberikan banyak kelebihan lain selain daripada tulang. Jom kita baca tentang kelebihan lain dan kajian benar tentang Vitamin D.

Kajian dari The Archive of Internal Medicine menyatakan bahawa, orang yang mengalami kekurangan Vitamin D akan berisiko untuk meninggal dunia 2 kali lebih tinggi. Rata ratanya akibatkan daripada pelbagai penyakit jantung.

Selain itu, menurut temuan yang dipublikasikan dalam Circulation tahun 2008, Vitamin yang mencukupi boleh mengurangi risiko penyakit jantung juga. 

Dalam penelitian yang lain juga menyatakan bahawa Vitamin D, boleh mencegah panyakit kanser payudara, multiple sclerosis dan skizofrenia. Hal ini disokong oleh, sebuah studi 2006 yang diterbitkan dalam Journal of American Medical Association dengan menyatakan bahawa vitamin D juga boleh mengurangkan risiko multiple sclerosis.

Di samping itu juga, dengan Vitamin D yang mencukupi boleh menurunkan kadar depresi atau tekanan. Archives of General Psychiatry melaporkan kekurangan Vitamin D boleh menyebabkan depresi pada perempuan dan lelaki yang berumur 65 hingga 95 tahun. 

Vitamin D diperlukan adalah 15 mcg setiap hari untuk orang dewasa manakala untuk usia lebih dari 65 tahun memerlukan 25 mcg setiap hari.

Penelitian yang dipublikasikan oleh American Journal of Clinical Nutrition tahun 2010, vitamin D juga boleh membantu mengurangkan risiko terkena selsema manakala berdasarkan Journal of the American Medical Association pada December 2003 menyatakan vitamin D juga boleh mengurangikan risiko kanker usus besar ataupun polip prekanser.


Baru Kak Chah tahu vitamin D sebenarnya memainkan peranan penting dalam seluruh badan kita. Semoga badan kita sihat dalaman, Inshaa Allah sihat luaran.

Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Friday, 10 November 2017

11 Tip Agar Rezeki Mengalir Deras

11 tip agar rezeki mengalir deras ini Kak Chah ambil daripada instagram ustaziqbalzain. Insha Allah, sama sama kita amalkan bagi memudahkan dan melancarkan rezeki yang sedang sempit, diantara 11 tip agar rezeki mengalir deras bak air terjun adalah seperti ini:

1. Istiqamah Solat Dhuha
Allah SWT berfirman dihadits qudsi:

"Wahai anak adam, jangan sekali kali engkau malas mengerjakan empat rakaat solat dhuha, kerana dengan solat tersebur, Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya" (HR Hakim & Thabrani)

2. Surah Al-Waqiah

"Barangsiapa yang membaca surah al-waqiah setiap malam, maka tidak akan tertimpa kesulitan selamanya" (Riawayat Ibn Mas'ud: al-Azhar, al-Jami al-Soghir)

3. Istiqomah Solat Tahajud
Rasulullah SAW:

"Sesungguhnya Allah 'Azza Wa Jalla turun (rahmat) setiap malam turun ke langit dunia, ketika tepat pada 1/3 malam yang akhir sambil terfirman: Barang siapa yang berdoa padaKu akan Aku kabulkan, barang siapa yang minta padaKu akan Aku beri dan barang siapa yang minta ampun padaKu akan Aku ampuni"

4. Selalu berprasangka baik pada Allah (Husnuzhon Billaah)

5. Memperbanyakkan tawakal pada Allah.

6. Meningkatkan taqwa kepada Allah.

7. Berusaha menjadi orang jujur dan amanat.

8. Suka menghormati tetamu.
Rasulullah SAW: 

"Tamu datang pada kalian dengan membawa rezeki".

9. Memperbanyakkan atau penyambung sillaturrahim

10. Memperbanyakkan infaq dan sedekah

11. Banyakkan istighfar

"Barang siapa yang memperbanyak membaca  istighfar, maka Allah akan menjadikan segala kesusahan menjadi kemudahan dan dari segala kesempitan Allah jadikan jalan keluar dan Allah  juga akan berikan rezeki untuknya dari yang dia sangka  mahupun yang tidak dia sangka". (HR.Ahmad).






Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Tuesday, 7 November 2017

Qaseh Gold Junior Supplement Kanak Kanak

Suka Kak Chah nak offer dropship untuk surirumah atau wanita berkerjaya yang memerlukan kerja part time. Inshaa Allah, dengan Qaseh Gold Junior Supplement Kanak Kanak boleh bantu korang.

+ Bakal keluar di ASTRO CERIA DISEMBER dengan PROGRAM OMAR DAN HANA, OH MY ENGLISH
+ Dengan 16 JUTA PENONTON.
+ Di botolkan juga akan ada GAMBAR OMAR DAN HANA.
+ Untung runcit yang lumayan LEBIH RM5.
+ Berpeluang jadi AGENT dengan hanya 2 BOTOL MINIMA.




Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Monday, 6 November 2017

Doa Ibu Bapa Kepada Anak Sedang Hadapi Peperiksaan

Sempena hari ini adalah hari pertama ujian peperiksaan untuk SPM, suka Kak Chah kongsikan doa daripada ibu bapa kepada anak anak yang sedang menghadapi peperiksaan. 

Doa ini Kak Chah dapat daripada Ustazah Waqqas. Ustazah tersebutkan forward kepada Kak Chah, kenapa tidak Kak Chah kongsikan dengan korang kan. Kekuatannya dari Asmaul Husna, bacalah zikir ini sepanjang anak sedang hadapi peperiksaan.

Langkah pertama - baca
  1. Allahumma -1 kali
  2. Ya Alim Ya Hakim
  3. Ya Roshid - 40 kali
  4. Bicara hati: Ya Allah. Alirkan kebijaksanaan ke dalam minda anakku agar dia dapat menjawab dengan baik - 1 kali

Langkah dua - baca
  1. Allahumma -1 kali
  2. Ya Zohir - 40 kali
  3. Bicara hati: Ya Allah, kau nampakkan jawapan yang betul dalam minda anakku kerana Kau Maha Menampakkan - 1 kali

Langkah tiga - baca
  1.  Allahumma - 1 kali
  2. Ya Fatah - 40 kali
  3. Bicara hati: Ya Allah, bukakanlah minda anakku seluas langit dan bumi agar dia nampak segala jawapan yang betul - 1 kali

Langkah empat - baca
  1. Allahumma - 1 kali
  2. Ya Baari' - 40 kali
  3. Bicara hati:Ya Allah aku serah seluruh jiwa raga anakku hanya kepadaMu utk Kau uruskan sebaik2nya sepanjang dia exam ini

Langkah lima - baca
  1. Ya Allah. Kau aturlah otak dan minda juga jari jemarinya utk menjawab dgn pimpinanmu Ya Hadi
  2. Aku yakin hanya kuasaMu sahaja Ya Allah. aku tiada daya - 1 kali
  3. Ulang dan ulang.

Langkah enam - Jika anak exam 1 jam 
  1. zikirlah.
  2. Bayangkan anak anak sedang menjawab dengan betul dan senyum.
  3. Pastikan anak anak berwuduk semasa ke skolah. Kalau batal tidak apa apa.
  4. Ibu bapa kena istighfar juga sepanjang peperiksaan tersebut.
Daripada Ustazah Norhafizah Musa, kekuatan Asma ul Husna. 




Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Sunday, 5 November 2017

4 Tanda Kekurangan Vitamin K Dalam Badan

Ada 4 tanda kekurungan Vitamin K dalam badan seperti berikut:-

1. Luka kecil lambat tertutup
Vitamin K adalah keperluan asas dalam pembentukkan pembekuaan darah. Jika anda kekurangan vitamin K, pendarahan akan susah hendak berhenti walaupun ianya luka yang kecil. Contohnya luka kecil terkena pisau pada jari.

2. Sering lemah badan 
Kekurangan vitamin K juga boleh menyebabkan anemia. Selalu letih, sering pengsan dan muka nampak pucat juga tanda  kekurangan vitamin K.

3. Sering sakit perut
Vitamin K yang mencukupi boleh melancarkan sistem percernaan. Jika tanda seperti  selalu perut sakit, mungkin anda kekurangan Vitamin K dalam tubuh badan.

4. Pendarahan hidung
Tahap vitamin K yang rendah juga boleh menyebabkan pendarahan pada hidung.

Sumber Google

Dalam Qaseh Gold ada Vitamin K tau, iaitu terdapat dalam bayam dan minyak zaitun.

Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Saturday, 4 November 2017

5 Sebab Perlu Amal Makanan Sunnah Qaseh Gold

Kenapa Kak Chah boleh mengamalkan Makanan Sunnah Qaseh Gold dan sole secara konsisten adalah kerana ramuan dan rasanya yang sangat sedap, manis manis kurma dan madu. Bagi Kak Chah, Sole (pati mineral) adalah raja dan manakala Qaseh Gold adalah permaisuri. 

1. Sole
Kandungan Sole
Sole adalah garam mineral dari gunung himalayan. Ianya mengandungi 84 kandungan garam mineral yang tepu.

Kelebihan sole
  • Terbaik sebagai detok untuk menyahkan toksin
  • Membantu daya penyerapan nutrisi yang optimum
  • Membekalkan mineral dalam diet harian
  • Membantu kesihatan sistem saraf dan otot
  • Menstabilkan tekanan darah dan tahap gula dalam darah
Golongan yang bersuaian
Sesuai untuk semua golongan termasuk ibu hamil dan ibu berpantang.


2. Qaseh Junior
Kandungan Qaseh Junior
Madu, Kurma, Tiin, Kismis, Minyak Zaitun, Minyak Habbatus Sauda, Gam Arab, Za'faran, Pegaga, Badam, Gingko Biloba,  Delima, Bayam, Garam Bukit, Glukosa, Xanthan Gum dan Pottasium Sorbate.

Kelebihan Qaseh Junior
  • Menguatkan sistem imun untuk melawan penyakit
  • Melancarkan pembuangan air besar, Elak sembelit
  • Meningkatkan kecerdasan minda
  • Menyokong tumbesaran yang sihat
  • Membekalkan tenaga
Golongan yang bersuaian
Anak anak berumur 6 bulan sehingga 12 tahun.


3. Qaseh Adinda
Kandungan Qaseh Adinda
Madu, Kurma, Tiin, Minyak Zaitun, Gam Arab, Minyak Habbatus Sauda,  Za'faran, Garam Bukit, Gingko Biloba, Delima, Sireh, Manjakani, Pegaga, Passiflora, Glukosa, Air, Xanthan Gum dan Pottasium Sorbate.

Kelebihan Qaseh Adinda
  • Memperbaiki kesihatan reproduksi wanita
  • Memperbaiki kualiti dan keintiman suami isteri
  • Membekalkan tenaga
  • Meredakan tekanan dan menstabilkan emosi
  • Menguatkan sistem imun
  • Menambah kekuatan daya ingatan
  • Melancarkan pembuangan air besar
Golongan yang bersuaian
Gadis yang berumur 12 atau gadis yang akil balil sehingga 50 tahun, pasangan untuk ikhtiar hamil dan berpantang.


4. Qaseh Kekanda
Kandungan Qaseh Kekanda
Madu, Kurma, Tiin, Minyak Zaitun, Minyak Habbatus Sauda, Gam Arab, Za'faran, Gingko Biloba, Delima, Garam Bukit, Air, Xanthan Gum, Pottasium Sorbate, Glukosa, Ashwaganda, Sireh, Tribulus Terrestris dan Guarana


Kelebihan Qaseh Kekanda

  • Meningkatkan ketahanan lelaki dan kualiti libido
  • Memperbaiki tahap kesuburan lelaki
  • Membekalkan tenaga dan mengurangkan keletihan
  • Menstabilkan emosi dan meredakan tekanan
  • Menguatkan sistem imun
  • Menambah kekuatan daya ingatan
  • Melancarkan pembuangan air besar
Golongan yang bersuaian
Lelaki yang berumur 12 atau akil balil sehingga 50 tahun, pasangan untuk ikhtiar hamil.



5. Qaseh Premier
Kandungan Qaseh Premier
Madu, Kurma, Tiin, Minyak Zaitun, Minyak Habbatus Sauda, Gam Arab, Za'faran, Gingko Biloba, Delima, Garam Bukit, Air, Xanthan Gum, Pottasium Sorbate, Roselle, Kacang Ginjal Putih, Gojiberi, Kalsium marin, Biji anggur dan Kranberi.

Kelebihan Qaseh Premier

  • Meningkatkan tahap kesihatan sistem dan fungsi badan
  • Melegakan masalah berkaitan tulang, sendi dan saraf
  • Membekalkan tenaga, mengurangkan keletihan dan kelesuan
  • Menguatkan sistem imun untuk melawan jangkitan penyakit
Golongan yang bersuaian
Golongan professional, golongan melakukan kerja kerja berat, golongan yang berumur 40 tahun ke atas dan ibu hamil.


Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Friday, 3 November 2017

5 Kepentingan Vitamin K Dalam Badan

Vitamin K meliputi vitamin K1 dan vitamin K2. Vitamin K1 berasal dari tanaman manakala Vitamin K2 dihasilkan oleh manusia dan ditemui di usus besar.

Vitamin K berasal dari kata bahasa Jerman “koagulasi.” Koagulasi adalah proses di mana darah membentuk gumpalan. Vitamin K memfasilitasi fungsi dari beberapa protein, termasuk bertanggung jawab untuk pembekuan darah. Ianya penting dalam pertumbuhan sel, metabolisme tulang dan jaringan lain.

Vitamin K juga boleh mencegah penyakit jantung. Apabila terjadi kekurangan vitamin K, maka osteocalcin tidak akan dapat mengikat kalsium. Ini bererti kalsium tidak dapat mengikat matriks tulang. 

Kekurangnya kalsium tulang akhirnya menjadi reput. Kalsium kemudian akan bebas didalam darah, dan akhirnya akan disimpan didalam arteri. Hal ini juga akan menyebabkan pengerasan pembuluh darah (aterosklerosis). 

Dalam bayam dan minyak zaitun ada Vitamin K, rupanya vitamin K sangat penting kepada tubuh badan kita. Nasib Kak Chah amal Qaseh Gold. Bayam dan minyak zaitun ada dalam Qaseh Gold tau. 

Jom kita terjah kepentingan umum Vitamin K dalam badan.

1. Membantu pembekuan darah
2. Menghalang pendarahan dalaman dan pendarahan
3. Mengurangkan aliran haid yang berlebihan
4. Membantu pengangkutan kalsium seluruh badan
5. Membantu untuk kesihatan tulang


Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Junior Selayang
019 - 366 7907


Thursday, 2 November 2017

6 Khasiat Ringkas Daun Sireh

Jom kita baca khasiat daun sireh secara ringkas. Khasiat daun sireh secara ringkas seperti ini:-

1. Meredakan batuk
2. Manfaat daun sireh untuk mengubati iritasi atau sakit mata
3. Melancarkan haid & keputihan
4. Menghilangkan bau mulut
5. Mengubati gusi berdarah
6. Merawat demam berdarah

Memang dari turun temurun penggunaan daun sireh ni. Nenek moyang kita kalau sakit atau luka ke mesti petik sireh ni tau! Senang kan nak dapat , tepi-tepi rumah je.

Eh kejap, daun sireh ada dalam Qaseh Adinda. Tak payah susah dah nk kisar ke tumbuk ke boleh telan terus dengan Qaseh Adinda sihat luar sihat dalaman . Pasti puas hati.


Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Wednesday, 1 November 2017

9 Khasiat Pegaga Untuk Anda

Post kali ini Kak Chah nak kongskan 9 khasiat tentang pegaga seperti berikut.

1. Mempunyai pelbagai nutrien antaranya asid asiatik, kalsium, potasium, fosforus, beta karotin, vitamin C, tiamin, niasin dan riboflavin.

2. Membantu menguatkan imunisasi bagi mencegah penyakit.

3. Melancarkan pembuangan air besar bagi menyah toksin dalam badan.

4. Me­nguatkan akar rambut, menyuburkan kulit kepala dan menguatkan salur darah.

5. Menyokong pembentukan kolagen bagi mengekalkan awet muda.

6. Memberikan sistem pengaliran darah yang baik untuk memperkuatkan salur darah dan kapilari.

7. Bersifat antibakteria untuk mengelak jangkitan bakteria dan virus seperti selesema, jangkitan ­saluran kencing, influenza, batuk kering, kusta dan taun.

8. Bersifat diuretik untuk untuk pembuangan air kecil dan menyah toksin.

9. Bersifat antioksidan untuk cegah kanser.




Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Doa Kehilangan Sesuatu

Alhamdulillah, redup pagi ini. Seakan akan tahu permulaan bulan baru bagi bulan november. Pecut permulaan pertama sehingga ke akhir bulan dan bulan seterusnya

Pecutan yang baik adalah konsisten dari mula dan pengakhiranya. Terus menerus mendaki ke puncaknya, apa yang di dalam hati, ku serah padaNya. Usah bersedih hal dunia, apa yang penting akhirat selamanya.

Jika terasa tersisih, cemburu atau rindu akan kehilangan sesuatu. Ucaplah Ma Fil Qalbi Ghairullah bermaksud tiada  diriku melainkan Allah.


Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Tuesday, 31 October 2017

Bersabar Dan Hari Hari Bermotivasi

Ini kata yang sering kita ucapkan apabila sudah merasa kecewa, penat dan hilang motivasi. Jom kita tingkatkan prestasi tidak kiralah dari segi apa jua pun bidang, baik hal dunia atau hal akhirat.

Letih, dah setahun buat tapi tak dapat apa apa.
Penat, buat kerja yang sama sama setiap hari.
Cemuih, macam takda kerja lain nak buat, asyik buat ini ini aje.

no no no, bersabar!, buat yang terbaik dari dari hari ke hari. Inshaa Allah, kesenangan menjelma jua dikemudian hari.


Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Sunday, 29 October 2017

5 Sebab Sahut Cabaran Sebagai Konsultan Qaseh Gold

Soalan: Bagaimana Kak Chah boleh terjebak menjadi konsultan Makan Sunnah Qaseh Gold?.

Jawapan: Disebabkan produk ini mempunyai semua ramuan makanan sunnah dalam satu botol, jika hendak makan satu satu makanan sunnah memang jenuh hendak makan kan. Jimat masa dan jimat duit juga tau.

Produk ini sudah lama berada di pasaran sejak tahun 1983 lagi. Bermakna sudah 34 tahun produk Qaseh Gold bertapak di pasaran. Ini membuktikan produk Qaseh Gold memang terbaik, jika tidak mana mungkin boleh bertahan selama itu kan.

Disamping itu juga antara sebab lain adalah produk dan syarikat mempunyai pengsijilan seperti berikut. 5 sebab Kak Chah sahut cabaran sebagai konsultan Qaseh Gold adalah:-

1. Barakah Praktis

Baraqah Practice merupakan satu penanda aras baru di dalam pengurusan Ana Edar Sdn. Bhd. yang bermotokan 'Agenda Transformasi Ummah'. Pengamalan Baraqah Practice ini merangkumi semua tahap yang bermula dari pengurusan staf, pengurusan kilang sehingga pengurusan Rakan Niaga Ana Edar Sdn. Bhd.

Objektif utama Baraqah Practice adalah untuk mendapatkan keberkatan dan keredahaan daripada Allah swt.


2. Buatan Malaysia

Mestilah sokong buatan malaysia.


3. Halal

Minuman atau jus Qaseh Gold yang berasaskan formulasi makanan sunnah ini diperakui khasiatnya sejak zaman berzaman dan termaktub dan ada tertulis di dalam Al-Quran dan hadis.

Selain itu juga, beberapa jenis herba terpilih turut dimasukkan di dalam ramuan Qaseh Gold bersama gaya hidup yang sihat seperti pemakanan seimbang, bersenam, minum air yang mencukupi dan pengurusan stress yang baik bagi mendapatkan kesihatan optimum dan bahagia di dunia dan diakhirat.



4. 10 Tahun Qaseh Gold

Qaseh Gold, Sedekad memberi manfaat.


5. Qaseh Gold juga telah disyorkan oleh Persatuan Doktor-doktor Islam Malaysia (PERDIM)


Korang hendak join Kak Chah, meh hubungi kami. Inshaa Allah, Kak Chah bantu korang bina jati diri, bina empayer sendiri dan bantu saudara lain lagi.

Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Saturday, 28 October 2017

Tip Travel Dengan Anak Kecil

Cuti sekolah akan menghampiri dalam sebulan lagi, wah cepatnya masa berlalu. Jadi apa rangcangan korang untuk anak anak. Kak Chah bercadang cuti sekolah nanti nak bawa anak anak pergi perak. Makan nasi buluh. 

Jom kita tengok tip travel dengan anak kecil.

1. Sentiasa membawa bekalan makanan. Perut anak tidak sama macam perut orang dewasa. Kadang-kadang waktu yang tak sesuai tu la dia nak minta makanan. Jadi stanby roti, buah atau snek untuk mereka.

2. Teliti itinerary atau aktiviti yang akan dilakukan semasa bercuti. Pastikan bersuaian dengan keadaan anak & perlu berlaku adil untuk ke tempat yang menarik untuk mereka sama-sama merasa enjoy . Bukan nak pergi tempat mama suke je tau 

3. Pastikan baju & pampers anak mencukupi serta bersesuaian dengan tempat yang ingin dikunjungi. Bagi memastikan perjalanan berjalan lancar, ini antara faktor penting ya.

4. Peka dengan mood anak. Kadang-kadang anak ni kalau dah letih memang tak hirau dah sekeliling. Mula la mama pening. Ok tolak tepi negatif mood sebab kita masih bercuti.Kalau anak dah letih lebih baik berehat sekejap sebelum semua orang bertukar jadi Hulk

5. Boleh juga bawak mainan yang anak suka. Supaya kalau waktu dalam flight anak tak bosan. Tapi jangan bawa 1 bawa beg pula ye. Memadai bawa buku & pensil warna.

6. Paling penting bawa ubat-ubatan yang perlu. Antibodi anak juga boleh berubah bergantung pada cuaca dan keadaan semasa. Oh ye bole juga bawa QASEH JUNIOR tau. InsyaAllah boleh membantu.

Sumber Qaseh Gold HQ

Jom travel.


Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

SEDEKAH

Erti Simple Tentang Sedekah

Post Popular