Wednesday, 18 October 2017

Selamat Bercuti Pesta Diwali 2017


Hidup ini usah kata nanti
Lebih baik tanya kata hati
Qaseh Gold ibarat jantung kami
Kami ucapkan selamat bercuti



Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Junior Selayang
019 - 366 7907

Thursday, 5 October 2017

No Telefon 019 366 7907 Dari Postpaid Ke Prepaid

Kak Chah sebelum ni pengguna celcom postpaid dan berhajat nak tukar ke maxis prepaid. Tapi perjalanan nak tukar postpaid ke prepaid dengan kekal no telefon sama agak payah sedikit compare dengan prepaid ke postpaid.

Kak Chah cerita sikit perjalanan Kak Chah tukar postpaid ke prepaid dengan kekal no telefon yang sama.

1. Mula mula Kak Chah pergi celcom kiosk dulu. Rupanya tidak boleh tukar direct dari celcom postpaid ke celcom prepaid. Customer service tu cakap kena daftar telco lain dulu baru boleh daftar sebagai prepaid.



2. Bincang punya bincang, so, Kak Chah pilih maxis, orang kata maxis line elok kat kampung. Pergi lah Kak Chah ke kiosk maxis. Alhamdulillah, pendaftaran no tersebut boleh dibuat terus. Bagi aje IC dan cap jari. Settle.

Pihak maxis akan submit application untuk no tersebut kepada pihak celcom dan Kak Chah mesti lah settle kan bill celcom terlebih dahulu.



3. Kak Chah pun pergi lah ke celcom. Jumpa customer service, Kak Chah cakap kak Chah nak settle kan bill dan nak terminate line. Oh, maaf cik nak terminate line tak boleh di sini.

Huh, panas Kak Chah dah 50%. Sabar Kak Chah. Pahtu lagumano?. Ai dah speaking london dah. Panas kan.

Kena g celcom cube. Celcom cube katne. Di KL ya cik. Kak Chah tak biasa jalan KL ni. Ada alternative lain?.

Boleh aje, call 1111.

Huh, Sejuk sikit.

Kak Chah terus call no tersebut. Dekat 30 minit jugak bercakap. Dari panas 50% jadi 100%. Xpe lah cik celcom, 

Kak Chah decide nak tukar prepaid jugak. Terima Qaseh nasihat kamu. Kak Cha appreciate ya.




4. Tunggu aje dalam 2, 3 hari pihak celcom akan hantar pengesahan tukar telco. Apa lagi tekan yes la. Sekarang enjoy dengan prepaid, jimat duit.



Alhamdulillah, tenang sahaja bila pakai prepaid ni. Tidak payah nak serabut bayar duit bulan bulan, hati tenang, stress tidak ada, tentu tentu kesihatan terjaga. Kak Chah suka!.


Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Junior Selayang
019 - 366 7907

Wednesday, 4 October 2017

Dropship dan Rakan Niaga Diperlukan Team Kak Chah

Ada sapa nak join Team Kak Chah. Matlamat Kak Chah dalam berQaseh Gold adalah membantu meningkatkan kesihatan korang terutama anak anak kecil yang rendah imunisasi dengan mengamalkan makanan sunnah. 

Inshaa Allah dengan join team Kak Chah, Kak Chah akan sediakan platform yang boleh membantu korang membina self confident dan sudah tentu Kak Chah akan ajar tentang lenggok berbisness. 


Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Junior Selayang
019 - 366 7907

Tuesday, 3 October 2017

Matlamat Blog Tip Kesihatan Pantas

Matlamat Kak Chah dalam blog Tip Kesihatan Pantas adalah memberikan manfaat kepada semua orang tentang kepentingan menjaga kesihatan dengan makanan sunnah yang semulajadi tanpa bahan pengawet.

Kesihatan bukan sahaja merangkumi pemakanan dan makanan tetapi dari segala aspek contohnya, persekitaran, aktiviti seharian dan stress.

Lumrah dunia hari ini, semuanya hendak pantas. Kalau boleh makan pun nak pantas, tidak payah kunyah terus telan kan. Melawak aje. Di blog ini, Kak Chah kongsikan cara-cara, tip dan langkah-langkah untuk menjimatkan masa, tenaga, wang korang dengan cara mudah.

Kak Chah nak bagitau la visi dan misi blog Tip Kesihatan Pantas ini, bunyi visi dan misi macam formal, kaku gituw, orang muda mudi katanya tidak trendy, tidak hip, tidak glamor lah. Sebenarnya versi yang Kak Chah sampai adalah visi dan misi yang nampak simple tapi impaknya besar tau pada pada Kak Chah.

Visi dan misi ini penting ya sebab ianya memberikan satu direction atau arahan kepada kita supaya lebih fokus. Kalau kita fokus, biasanya kita tidak hirau apa yang berlaku di sekeliling kita. Daripada perkataan fokus, maka lahirlah perkataan konsisten dan semangat yang betul.

Berikut adalah contoh visi dan misi blog Tip Kesihatan Pantas versi Kak Chah.

Visi:

Menjadi salah satu blog utama yang sering dilawati bagi mendapat topik tentang tip kesihatan pantas dan Produk Makanan Sunnah Qaseh Gold.

Misi:
  • Menulis artikel yang berkualiti secara konsisten.
  • Mengutamakan artikel berkaitan tip kehidupan supermak dan tip kesihatan.
  • Berkongsi memberikan tip jimat, tip simple dan ringkas berkaitan supermak.
  • Berkongsi kelebihan dan manfaat Produk Makanan Sunnah Qaseh Gold

Jadi, pastikan korang pun ada masa matlamat yang korang nak dalam hidup dan tuliskan dengan jelas bila dan bagaimana ya.



Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Junior Selayang
019 - 366 7907

Thursday, 21 September 2017

Pes Cili Homemade Jimat Tanpa Biji

Pes Cili Homemade Jimat Tanpa Biji Versi Kak Chah.

Niat nak masak bihun goreng. Tengok tengok pes cili sudah habis. Nampaknya kena buat lagi Pes Cili Homemade Jimat Tanpa Biji. 

Meh, Kita tengok cara caranya ya.

1. Potong Cili - Kalau Kak Chah suka gunakan gunting untuk potong cili. Lagi senang, cepat dan mudah. Cara potong cili mestilah potong tengah supay senang terlerai biji cili.



2. Gongcang - Apabila habis potong cili, masukkan ke dalam bekas tertutup untuk goncang. Teknik gongcangan ini adalah teknik yang terpantas untuk asingkan biji cili. 



3. Ulang Gongcangan -  tengok hasilnya. banyak kan biji terhasil dari gongcangan.


4. Rebus - Langkah ke-4 adalah rebus cili tersebut. Tujuan rebusan supaya senang nak blend dan juga hendak kurangkan rasa pedas cili tersebut.



5. Tos - Then, toskan. tengok sudah tidak bijinya.



6. Blend - Apa lagi, blend lah.



7. Asingkan ke Dalam Bekas - Tunggu sejuk dan asingkan ke dalam bekas. Masuk ke dalam peti ais. Insha Allah, boleh guna untuk lebih 10 masakan dengan pes cili homemade jimat tanpa biji.



Aisyah Hamid
Tip Simple dan Tip Kesihatan Pantas
Konsultan Qaseh Gold
019 - 366 7907

Monday, 18 September 2017

Erti Simple Tentang Sedekah

Erti simple atau ringkas tentang sedekah.

Dulu dulu selalu fikir sedekah adalah dalam bentuk duit. Alahai sempitnya dunia pemikiran Kak Chah kan.

Hakikat sebenar sedekah adalah luas, sedekah senyum, sedekah baju, makanan, sedekah like, komen share dekat facebook juga adalah sedekah.

Dulu dulu juga Kak Chah fikir, sedekah juga merugikan. Yea la, duit kita dah la singket, masih nak sedekah dekat orang lain lagi, kita nak makan pun tidak cukup. Inikan lagi nak bagi separuh hak kita pada orang lain. 

Rupanya Kak Chah naif, Kak Chah salah anggap selama ini. Sebaliknya, makin banyak kita sedekah makin banyak rezeki kita dapat. Topik seterusnya nanti Kak Chah cerita pasal konsep simple rezeki.

Maksud ringkas atau simple tentang sedekah yang Kak Chah ambik dari blog sedekahindahbarkah.blogspot.com adalah sesuatu pemberian yang diberikan oleh seorang muslim kepada orang lain secara spontan, sukarela tanpa dibatasi oleh waktu, jumlah. Ianya mengharapkan redha Allah SWT dan pahala semata mata.

Sedekah yang lebih utama adalah pada adik beradik atau sanak saudara terdekat sebelum diberikan pada orang luar. Selain itu, sedekah seeloknya diberikan pada orang yang memerlukan atau mendambarkan sedekah tersebut dan perlulah dalam kualiti yang baik.

Persepsi Kak Chah berubah apabila berjaya habiskan buku bertajuk "menjemput rezeki". Best buku tu, memang Kak Chah sarankan korang baca. Selepas baca Kak Chah praktikkan, Alhamdulillah rezeki mencurah curah selepas itu. Kak Chah kongsikan erti simple tentang sedekah yang Kak Chah rasa. Korang cuba dulu, baru rasa kehebatannya.

Erti simple tentang sedekah yang Kak Chah rasa adalah:-

1. Tenang - rasa tenang apabila bersedekah. Rasa semakin gembira membuak buak dan makin teruja hendak sedekah lagi.

2. Hati tidak sakiti - Apabila niat hendak bersedekah, kita tidak mengharapkan balasan dari orang lain, automatik hati kita tidak sakit. Biar Allah SWT menentukan balasannya tepat pada masanya. Dimana, bagaimana dan bila itu terserah pada yang Esa.

3. Rezeki sentiasa cukup - Kekadang bila akhir bulan, duit suami tinggal beberapa puluh aje. nak masuk gaji 3 hari lagi. Lauk dalam peti ais sudah tidak ada. Entah dimana kekuatannya, kami sekeluarga sentiasa rasa cukup, tiada gundah gulana. Tiada lauk best, tidak apa apa, makan telur pun sudah ok. Anak anak pun suka.

Korang cuba amalkan dulu ya, baru korang tahu nikmat bersedekah. Nak tunggu kaya baru bersedekah, memang korang selamanya tidak akan bersedekah. Harta yang sedikit pun korang tidak boleh hendak kongsi, inikan lagi harta yang menimbun. 


Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Simple & Tip Kesihatan Pantas
Konsultan Makanan Sunnah Qaseh Gold

Monday, 11 September 2017

Tip Pantas Bershopping

TIP PANTAS BERSHOPPING DENGAN ANAK KECIL 

Ini yang kak chah amalkan sejak ada anak 3 kalau bershopping. Almaklumlah, kak chah tak ada maid, anak-anak sedang aktif pulak tu. Kejar anak, berlari sana berlari sini kat shopping mall perkara biasa.

Kita pun nak juga bershopping macam bujang bujang dulu, nak cari barang untuk diri sendiri. Nak rasa "me time" ketika bershopping.

Tip kak chah bershopping:-

1) Pastikan barang apa nak beli awal-awal lagi, sebelum keluar rumah.
Contohnya beli seluar, kita dah imaging nak seluar macamne. Dari segi design, warna dan kedai mana.

2) Sampai je, cari kedai makan. Kedai makan yang ada tempat mainan. Biasanya kami lepak KFC lah.
Letak anak kat situ biar diorang bermain dan bagi husband jaga atau isteri jaga. Kita cepat cepat g shopping.

3) Limit kan masa. Contohnya kak Chah ambik masa satu atau setengah jam untuk beli seluar.

4) Terus pergi ke targeted kedai. Terus tanya staff kedai, saya nak seluar sekian sekian.


Korang rasa sesuai dengan korang. Boleh la share.

Friday, 24 March 2017

Sajak Salam Jumaat

Sajak Salam Jumaat

Salam Jumaat
Pagi Jumaat yang cerah
Hari Jumaat yang meriah
Penghulu hari yang terindah

Membanting tulang dengan penat lelah
Hasil tuai guna bermewah-mewah
Hidup manusia usah bermegah-megah
Amalkan gaya hidup cara sedekah
Walaupun hanya sebesar zarah

Salam Jumaat
Meraikan kemenangan dengan amal jariah
Semoga Allah titiskan mawwadah dan sakinah
Inshaa Allah jaminan syurga Jannah




Thursday, 9 February 2017

Visi dan Misi Tabung Simpanan

Visi dan Misi Tabung Simpanan 

Topik lepas Kak Chah ada kongsikan berkenaan dengan tip bila gaji masuk ke akaun anda. Kali ini Kak Chah kongsikan Visi dan Misi tabung simpanan. Tabung simpanan sebaiknya mempunyai visi dan misi. Wah! bunyi macam pelik, tabung perlu ke nak kena ada Visi dan Misi. Sebenarnya, Visi dan Misi bukan untuk perniagaan dan syarikat sahaja tau, malah boleh diamalkan dalam kehidupan korang seharian.

Ada orang memang komited dengan dengan tabung simpanan dan ada sesetengah orang memandang enteng pada tabung simpanan, terutamanya duit syiling, duit syiling di atas meja la, di lantai la, dekat mana mana mesti ada duit syiling, nampak kan kita tidak menghargai duit syiling. Sebenarnya duit syiling adalah penyelamat ketika anda sedang poket kering. Siapa setuju! sila komen.

Tentukan matlamat tabung tersebut dan senaraikan apa yang korang perlu bukan kehendak.
"Keperluan dan Kehendak"
Sememangnya zaman sekarang korang mempunyai banyak pilihan tetapi bagaimana hendak memilih pilihan yang terbaik?. Pilihan yang terbaik adalah mengikut keperluan dan pulangan pilihan tersebut pada korang. Contohnya kalau membeli meja fikirkan apakah keperluan dan pulangan meja tersebut kepada korang. Inshaa Allah Kak Chah akan tulis satu topik tentang keperluan dan kehendak.

Jadi berbalik kepada visi dan misi tabung simpanan. Maksud visi ini Kak Chah ambil blog SmartUsaha.com kerana lebih ringkas penjelasannya.

Visi adalah hasil yang mahu dicapai. Contohnya seperti ingin memiliki rumah untuk seisi keluarga pada tahun 2020. Visi adalah sama maksud dengan istilah impian dan cita-cita, dan disandarkan pada misi yang dilaksanakan (usaha).

Misi pula adalah bermaksud usaha yang akan dilaksanakan bagi mencapai visi itu. Ia juga bermaksud apakah usaha dan ikhtiar untuk capai impian dan cita-cita bersebut. Contohnya salah satu usaha adalah seperti membuat tabung simpanan untuk membeli rumah.

Berikut adalah contoh visi dan misi tabung simpanan Kak Chah:

Visi:

Ingin memiliki rumah sendiri pada tahun 2020.

Misi:
  • Mewujudkan tabung simpanan rumah dengan setiap suami dan isteri mesti memasukkan kedalam tabung tersebut RM1000.00 sebulan.
  • Tambah pendapatan dengan membuat kerja sampingan seperti membuat 2 kerja.
  • Berjimat cermat dalam kehidupan seharian contohnya tidak membeli barang yang tidak perlu atau guna semula bahan sediaada jika masih elok.

Kesimpulannya adalah visi dan misi tabung simpanan adalah bergantung pada korang. Korang yang menentukan tabung apa yang sesuai dengan impian dan keperluan anda. Tabung tidak semesti tabung buluh, tabung boleh jadi tabung sampul surat, tabung tin biskut atau tabung dalam bank contohnya Tabung Haji, ASB dan sebagainya.


Jadi jangan kata susah hendak menabung ya.

Aisyah Hamid
Tip Simple & Tip Kesihatan Pantas
Konsultan Qaseh Qold
Aisyahamid@gmail.com

Tuesday, 7 February 2017

Halim Bin Yazid Diri Saya

Diri Ambo

Nok bakit asal ambo nok ghoyak titih
Adik kakok kalu nok kenal skali ni gak nya bulih
Diri ambo gelar halim bin yazid bin awang teh
Asal dikapung cangal dale jajahe Pasir Putih

25 oktober tahun 60
Amba lahir ke dunia di serambi gelega buluh
Tingga kandunge bonda dini hari awal subuh
Ambo celik mato tengok ale ni lawa sungguh

Ambo pun besar denga penuh kasih saye
Dale sebuah basa diri atah tanoh oghe
Ayoh selalu tingga gi pagi kelik male
Khijo cari cari samah serial nok bui ambo make.

Umur 7 taun ambo pun ngaji skoloh
Anok murid 3 butir kapung pakat duduk satu derjoh
Cikgu-cikgu sanjung kato hati ambo cerah
Tolok kali bahagi capur ambo congok jawab mudoh

Naik tingkate skoloh menegah tok janggut
Malu tu gak ko oghe baju carik seluar buruk
Keno bayar yure tambe bah ngan beli book
Ayoh tepakso jual aye hok dio saye dale perekok

Periksa spm ambo bulih gerik satu
Naik ting.6 keno pindoh ke skoloh baru
Diskoloh menengah kamil hati ambo betamboh sayu
Saing skelah oghe sene2 nok masuk dekat ambo raso malu
Bose ko drebar bah dok mitok pitih hari-hari
Doh tambe hok bule lepah ngan bule ni tok baya lagi
Bakali ambo ni hagah hai tok pade la denga body
Ambo lopak turun bah galah beg bejale kaki
Dari kapung cangal ke skoloh menengah kamil
Sikit jale banyok berungga nga air mato beline2
Hari-hari lapar jaghe benar hari kenye
Pitih poket seminggu serial pada beli baik ambo sipe

Hari skoloh umum keputuse STP
Saing-saing maghi kerumun dok pakat cuit dok pakat puji
Bele-bele senyum ambo tanyo bakpo gak nih
Saing kato hebat nyo mung keputuse mung tinggi skali

Buah ayoh mikir nok cari seribu rial
Doh ambo kena panggil masuk ngaji di U malaya
Korek habis tuke bowoh tuku celoh batal
Jale yang terakhir tanoh sbucu 2 ayoh jual

Ambo tingga kapung dengan bline air mato
Sapa di kuala lumpur takdok waris sedara mara
Denga baju sehelai sepunggong daftar u thn pertama
India cina pakat likung kato budok darat mari mano.

Ambo masuk 'U' ayoh pindah ke guo muse
Ambo mengadap buku ayoh nebah tanoh hute
Sedih becapur sayu ingat ko ayoh ambo soghe
Loni ambo gaji beribu nok balah jaso ayoh tok pade.

Nok bakit asal ambo nok ghoyak titih
Adik kakok kalu nok kenal hari ni ni gak nya bulih
Diri ambo gelar Halim bin Yazid bin awang teh
Asal dikapung cangal dale jajahe Pasir Putih


Bila terkenang lagu ini, ummi dapat bayangkan ummi waktu ketika dulu. Begitu susah orang tua kita hendak menyekolahkan kita. Kalau hendak di bandingkan dengan zaman sekarang memang jauh berbeza. Hanya yang berpengalaman sahaja boleh rasa kemanisan itu.




Saturday, 4 February 2017

Wanita Hamil dan Berumur 40 Tahun Ke atas

Kesihatan berkualiti dengan Qaseh Gold Premier. Qaseh Gold Premier mengandungi 16 ramuan istimewa iaitu makanan sunnah seperti berikut:-

1. Madu
2. Kurma
3. Tiin
4. Zaitun
5. Habbatus Sauda’
6. Delima
7. Gam Arab
8. Za’faran
9. Biji Anggur
10.  Gojiberi
11.  Kranberi
12.  Gingko Biloba
13.  Kacang ginjal
14.  Roselle
15.  Kalsium Tulang ikan
16.  Garam Bukit

Qaseh Gold Premier sangat sesuai untuk ibu hamil dan orang berumur 40 tahun ke atas  kerana mengandungi tinggi kalsium, tinggi serat dan tinggi antioksidan.


1. Tinggi Kalsium

Tinggi kalsium adalah baik untuk menyokong tulang belakang ibu yang hamil dan baik untuk tulang bayi.

Selain itu, hasil dari kajian Nutrisi iaitu New Zealand, Fonterra telah menganalisis 2.1 juta imbasan tulang yang dilakukan di seluruh Asia turut menunjukkan seorang daripada 3 penduduk Asia berusia 35 tahun ke atas menghadapi risiko osteoporosis.

Ini menunjukkan ketika berumur 40 tahun ke atas tulang tidak mampu untuk menyimpan kalsium. Kalsium dari tulang akan diambil untuk digunakan oleh badan. Oleh sebab itu tulang boleh jadi rapuh dan kurang tumpat. Tulang belakang membongkok, gigi mudah tercabut dan akhirnya rongak, sakit-sakit lutut dan sendi, sakit pinggang dan kaki, sakit-sakit badan dan sebagainya adalah disebabkan kurang kalsium.

2. Tinggi Serat


Dapat mengelakkan ibu daripada sembelit. Struktur tubuh ibu mengandung menyebabkan proses pencernaan lambat dan sangat memerlukan serat utk melancarkan proses pencernaan.

Orang yang berumur juga perlukan gizi yang berkualiti dan seimbang untuk menampung keperluan yang diperlukan oleh tubuh selaras dengan usia. Makanan bercirikan seperti vitamin B12, vitamin D dan kurang lemak adalah sesuai dengan orang yang berumur 40 tahun ke atas.

3. Tinggi Antioksidan


Untuk ibu hamil, dimana sel-sel terpaksa berkerja keras membekalkan sel-sel kepada janin. Fungsi antioksida adalah nutrisi untuk mengelakkan daripada kerosakan sel. Ibu yang hamil sangat memerlukan makanan yang tinggi antioksidan untuk membekalkan sel-sel kepada janin bagi proses janin membesar dengan sihat dan sempurna.

Apabila semakin berumur, rintangan hadap penyakit semakin lemah. Antioksidan berguna untuk melawan kesan buruk daripada radikal bebas seperti penyakit kronik, penuaan, stress, kanser, dan sebagainya. Oksidan yang berlebihan dalam tubuh dapat disebabkan oleh toksin yang tinggi atau gaya hidup yang tidak sihat.



P/s: Inshaa Allah dengan pemakanan makanan summah qaseh gold premier dapat membantu gejala-gejala seperti diatas.

Aisyah Hamid
KonsultanQasehGold
019-3667907


Friday, 3 February 2017

Doa Waktu Dhuha



Assalamualaikum dan Salam Dhuha

Jom aminkan doa ini.

"Ya Allah bahawasanya waktu dhuha itu waktu dhuhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu, keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu, kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu".

"Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah. Jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu dhuha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh”.

Ummi memang tersentuh dengan doa Dhuha ini, air mata mengalir sahaja. Besarnya nikmat yang Allah berikan kepada kita semua.




Sunday, 29 January 2017

Jatuh Cinta Dengan Qaseh Gold


Assalamualaikum.

Jatuh Cinta dengan Qaseh Gold.

Hari ini ummi memilih topik Qaseh Gold Junior, produk makanan sunnah yang mengandungi 15 ramuan makanan sunnah. Ummi ingin berkongsi bagaimana ummi dan sekeluarga boleh terjebak dengan qaseh gold sebagai makanan tambahanan untuk kami sekeluarga.

Ianya bermula dengan anak nombor 2 selalu batuk, wafiyyah namanya, dimana batuknya tidak berhenti hampir 8 bulan. Ubat dan klinik memang menjadi rumah kedua. Kami juga pergi ikhtiar dengan perubatan lain contohnya terapi, jumpa tabib, berubat secara kampung dan bermacam-macam tip telah cuba. Semuanya tidak berjaya, sehingga doktor telah mengesahkan wafiyyah mempunyai asma. Alangkah sedihnya kami sekeluarga kerana ummi dan suami tidak mempunyai generasi asma.

Selama 8 bulan hidup tidak  menentu, pantang orang bagitahu tempat berubat, kami sekeluarga akan pergi. Sampaikan wafiyyah trauma bila melihat ubat. Takut sangat bila hendak makan ubat. Masalah yang dihadapi semasa batuk wafiyyah tidak berhenti adalah seperti berikut:-

1. Kewangan kerana kos ubat-ubatan
2. Badan keletihan kerana tidur tidak teratur
3. Emosi terganggu kerana risau akan kesihatannya
4. Wafiyyah takut ubat kerana selalu makan ubat

Akhirnya, ummi jumpa penawar makanan sunnah Qaseh Gold Junior dan ummi tertarik dengan produk Ana Eda kerana produk muslim keluaran Malaysia sejak 1983.

Antara sebab utama ummi jatuh cinta dengan Qaseh Gold Junior adalah faktor rasa yang sangat sedap, manis buah kurma & madu dan mempunyai bahan utama seperti berikut:-

·   Kurma, madu dan buah tiin, zaitun, delima
·   Air Zam Zam
·   Habbatus sauda'
·   Za'faran 
·   Arabic gum

Dari sebotol ke sebotol ummi membeli Qaseh Gold Junior kerana ummi sudah nampak perubahan yang dialamai oleh wafiyyah. Kini wafiyyah pulih sepenuhnya. Bermula dengan wafiyyah, ummi bagi juga beri kepada waqqas, malah ummi & suami juga mengamalkan qaseh gold.

Kami sudah jatuh cinta dengan Qaseh Gold Junior, dimana  anak-anak dan suami tidak perlu diingatkan lagi untuk minum Qaseh Gold kerana mereka sudah rasa keberkesannya.






Saturday, 28 January 2017

Tip bila gaji sudah masuk ke akaun anda.


Tip bila gaji sudah masuk ke akaun anda.

Tahun 2017 ialah tahun yang mencabar dimana ekonomi Malaysia tidak stabil dan kesannya kepada kita semua. Semua barang-barang sudah meningkat naik dan ramai antara kita berkeluh kesah.

Sebelum ummi memulakan tip bila gaji sudah masuk ke akaun anda. Ummi ingin sentuh berkenaan dengan "Matlamat Hidup". Anda sudah tetapkan matlamat anda untuk tahun 2017?. Seharusnya matlamat mestilah di tulis dan boleh dikira.

Ada kajian saintifik menyatakan bahawa apabila anda menulis matlamat anda. Neurologi (otak) dan Fisiologi (tubuh) akan bertindakbalas dengan matlamat anda.

Contoh matlamat ummi untuk tahun 2017 adalah seperti berikut:-
a)      Hendak mempunyai simpanan RM10,000.00
b)     Hendak bagi kepada Emak dan Ayah RM1,800.00
c)      Hendak naikkan sale QASEH GOLD kepada RM72,000.00
d)     Hendak Khatam Al-Quran

Nampak macam susahkan bila tengok nambor-nambor di atas, tetapi apabila dipecahkan kepada setiap bulan, nambor di atas akan mengecil. Contohnya Ummi ambil matlamat hendak mempunyai simpanan RM10,000.00 dan ummi akan membahagikan kepada 12 bulan. Jadinya, setiap bulan ummi akan mesti simpan rm834.00 sebulan. Kalau rasa tidak boleh lagi kecilkan lagi minggu atau hari.

Matlamat biarlah realistik. Contohnya gaji rm1,500.00 dan sudah berkeluarga, maka turunkanlah simpanan anda kepada RM2,000.00 setahun.

Bila sudah senaraikan matlamat anda. Maka, anda haruslah buat 4 tip bila gaji sudah masuk.

1) Niat
Niat penting untuk kita berjanji pada diri sendiri yang akan buat seperti matlamat di atas contohnya. Inshaa Allah dengan niat hati kita akan cekal dengan segala dugaan. Dugaan hendak shopping, dugaan dengan makanan mewah-mewah dan sebagainya.

2) Tabung
Tabung adalah simpanan akaun yang paling ampuh sekali. Hendak lagi tabung yang berkunci bagai, masuk duit memang tidak boleh keluar. Kalau hendak keluarkan juga maka kena pecahkan tabung itu. Seeloknya tetapkan nama tabung itu supaya anda boleh tahu tujuan duit tersebut.

3) Buat
Niat sudah ada, tabung sudah cantik tetapi dari sebulan ke sebulan tidak juga ada simpanan. Alih-alih bila sudah hujung tahun, buat matlamat lain ataupun sambung matlamat yang sama. Anda akan rasa nikmat kejayaan bila anda sudah capai matlamat yang anda tetapkan.

4) Disiplin dan konsistan
Buat sudah tetapi tidak disiplin dan konsisten. Disiplin dan konsistan juga elemen yang paling penting bila gaji sudah masuk. Jangan mencuri duit kita sendiri.

 Anda semua boleh dapat apa yang Ummi nyatakan. Mari buat sekarang.


Sunday, 15 January 2017

Qaseh Gold Di Hati

Assalamualaikum dan selamat pagi.

Subhanallah sudah lama Aisyah tidak menulis blog.  Inshaa Allah azam 2017, hendak mantapkan lagi laman blog Ummi dengan memberikan informasi berguna pada anda.

Sekarang ini Aisyah adalah konsultan Qaseh Gold, produk keluaran Ana Edar Sdn Bhd. Qaseh Gold adalah produk Makanan Sunnah. Semua ramuan dalam makanan Sunnah dalam satu botol.

Kenapa Ummi memilih makanan sunnah sebagai makanan tambahan untuk kami sekeluarga?. 

1. Khasiat yang terbukti secara saintifik.
2. Termaktub dalam Al-Quran & Sunnah Nabi SAW.
3. Amalan pemakanan Nabi, para syuhada' & ulama'.



Ok, Jom stay dengan ummi ya.



SEDEKAH

Erti Simple Tentang Sedekah

Post Popular